10 malých a prostých věcí, které mi udělaly radost v roce 2014

Blíží se konec roku a tak jsem opět připravil výčet několika malých a prostých věcí, které mi letos udělaly radost. Společné jest jim to, že se zrodily z interakcí. Z interakcí se Zemí a z interakcí s lidmi.

Vděčím za ně půdě, vodě, vzduchu i slunci, neviditelným bakteriím, opylovačům, zahradě, lesu a také lidem, jejichž životy se protkly s mým.

Výčet drobností, které mi udělaly radost v roce 2013, najdete zde.

1) Jedlý košík

Oblíbil jsem si krátké procházky zahradou, z nichž se vracím s košíkem naplněným jedlými plody, listy a květy.  Z jedné rychlé zářijové procházky jsem si přinesl divoká rajčátka, pálivé papričky, cibuli sečku, pikantní listy a sladké květy lichořeřišnice. Radost z pestrých barev a chutí. Radost z čersté stravy bohaté na vitamíny a minerály.

2) Semenáče broskovní

Loni jsem na Semínkovém kurzu dostal od Hely Vlašínové semena broskvoní z její přírodní zahrady. Provedl jsem stratifikaci a vypěstoval z nich malé stromky. Výhodou semenáčů je, že mají silnější kořenový systém a jsou odolnější než stromky vypěstované ve školce. Daří se jim náramně. Těším se, až mi začnou plodit.

3) Semínka od účastníků Semínkového kurzu

Je skvělé, že tolik lidí jezdí na Semínkový kurz a že někteří z Vás přinášíte vlastní semena starých, krajových či rodinných odrůd, které byly mnohdy semenařeny desítky let v neprůmyslových podmínkách. Dostávám od Vás nejčastěji semen hrachu a fazolí, ale také semena ředkviček či ovocných stromů a keřů. Děkuji, dělají mi radost a přispívají k rozrůstání mé kolekce odrůd.

4) Kvašená ačokča

Fermentované okurky neboli kvašáky jsou v naší domácnosti velmi oblíbené. Vypěstovat okurky bez chemie ovšem není snadné. Obzvlášť při letošním deštivém létě. Kvůli plísním. Naproti tomu ačokča, zvaná též paprikookurka, se pěstuje velice snadno, plíseň ji nenapadá. A tak jsem letos plody ačokči nechal zkvasit a byly vynikající. Chuťově podobné kvašákům. Naložené potom připomínaly více než nakládačky kozí rohy.

5) Naložené hříbky

Letos byl na houby nesmírně plodný rok. O víkendech jsme s dětmi vyráželi do moravských lesů a vraceli se s košíky plnými hřibů. Doma houby milujeme. Zejména naložené ve sladkokyselém nálevu. Radost nám budou dělat celou zimu.

6) Stroček trubkovitý

Stroček trubkovitý je můj houbařský objev letošní sezóny. Bezpečně ho lze identifikovat podle charakteristického nálevkovitého tvaru a šedočerného zbarvení. Patří do čeledi liškovitých a roste zejména pod buky. Sušený se přidává do polévek či do guláše. Je součástí tradičního českého pokrmu zvaného Kuba. Protože je stroček méně známý než oblíbené hřiby či bedle, každý, kdo se ho naučí sbírat, bude mít výhodu nižší konkurence a vyšší šance na slušnou sklizeň.

7) Film Seeds of Time



Tento důležitý film o semínkách a o nutnosti chránit genetickou diverzitu plodin jsem měl možnost vidět v rámci festivalu
Země na talíři v Praze v kině Světozor, kam jsem byl pozván jako host do diskuze po filmu. Potěšil mě zájem diváků o tohle téma i příjemná diskuze, jíž se zúčastnil rovněž Petr Dostálek z Gengelu.

8 ) Česnek ze semínek

Tohle je výsledek prvního kola několikaletého pokusu o vypěstování česneku ze skutečných semínek. Česnek se obvykle množí nepohlavně, vegetativně, tedy buď stroužky nebo pacibulkami. Já se snažím o množení pohlavní, generativní. Tyhle drobné česnekové cibulky zřejmě nejsou geneticky zcela identické. Jsou mezi nimi větší či menší genetické rozdíly a každá z nich se může stát novou samostatnou odrůdou česneku.

9) Knížka o potravinové soběstačnosti

Tuhle knížku věnovanou kalorickým, sytícím, potravinám vydala letos permakulturní organizace Permakultura (CS). Přispěla do ní řada autorů. Například Eva Hauserová, Hela Vlašínová, Katka Horáčková, Jaroslav Svoboda a další. Sám v ní mám několik příspěvků. Knížku vozím na kurz Základy potravinové bezpečnosti, kde ji prodávám za 100 Kč.

10) Skleník

Postrádal jsem ho několik let, ale teprve letos jsem skleník konečně pořídil, sestavil a zařídil. Vybavil jsem ho dřevěnými poličkami, na které mohu vyskládat stovky sazenic rajčat, paprik, okurek a dalších teplomilných rostlin. Nyní jsem schopen vypěstova větší množství sazenic v lepší kvalitě než dříve. A mám z toho samozřejmě radost.

——————————————————————————————————————————————————

O autorovi: Marek Kvapil zahradničí na svém pozemku na Hané. Je lektorem a organizátorem těchto kurzů: Semínkový kurz / Design permakulturní zahrady / Základy potravinové bezpečnosti.

12 Responses to 10 malých a prostých věcí, které mi udělaly radost v roce 2014

  1. Roman says:

    Zdravica ! Marek, xem sa spytat, ten sklenik je zo skla ci mas makrolon ? Knizka sa da kupit aj na SK ? a este ačokča – semienko kde zozeniem,,,,? vajaaj tolko otázok..hahaha..vdaka za Tvoj prinos 🙂 dak, R

    • Marek Kvapil says:

      Skleník je z polykarbonátu, zda je knížka v distribuci na Slovensku, to nevím, semínka ačokči, myslím, mají v Gengelu.

  2. akčokča says:

    Semínka akčkokči se dají sehnat i přes Semo. A ten česnek, není malý? ten se bude pak vysazovat jako cibule sazečka a posléze množit? díky

    • Marek Kvapil says:

      Postup je podobný jako při pěstování česneku z pacibulek. Trvá tři roky. Přesný postup v angličtině od T. J. Meredith, autora skvělé monografie o česneku Complete book of Garlic, najdete zde: http://garlicseed.blogspot.cz/p/growing-garlic-from-true-seed.html

    • VF says:

      Přes SEMO nedoporučuju, stojí to dost, je tam asi 5 semínek, z toho vyklíčili dvě a rostlina začala plodit až kocem srpna, takže sklizeň skoro žádná. A není to jen moje zkušenost…

      • akčokča says:

        já jsem si akčokču nekupoval, jen vím, že to tam mají. Díky za upozornění, na příští rok jsem ji chtěl koupit. za ten návod díky.

        • Ivana says:

          Ačokču miluji, pěstuji ji 10 let, ať sázím jak chci brzy, vždy začíná plodit až začátkem srpna. Potřebuje nejdříve vytvořit zelenou hmotu, pak teprve začne kvést a plodit. Ale pokud je zelené hmoty dostatek, mám plodů na rozdávání. I listy se dají použít v kuchyni, ale trhám je většinou až ke konci vegetace, než mají přijít mrazíky. A má zkušenost se semeny – klíčí dobře i 6 let stará semena. Vysévám přímo na místo nebo předpěstuji doma, podle počasí. Jen pozor na slimáky

  3. Zdravím!
    Chtěla bych se zeptat jestli je možnost ještě někde zhlédnout zmíněný film Seeds of time, případně jestli se neuvažuje o možnosti jeho sdílení?

    • Marek Kvapil says:

      Pořadatelé festivalu měli autorská práva na několik vysílání. Jestli lze film někde zakoupit, to netuším…

      • Marek Kvapil says:

        Zkuste ale zkontaktovat Glopolis, který festival pořádal, možná by se přes ně šlo k filmu dostat…

  4. stránky says:

    Našel jsem stránky, které by se mohly hodit. Jsou vytvořené očividně nedávno a moc článků ani odrůd tam nenabízejí, ale myslím, že jde o dobrý projekt. Kdyby jsme se zapojili, tak by se mohl seznam odrůd rozrůst a jak se tam píše: “vytvořit síť na sdílení neregistrovaného osiva”. Řeší se tam obdobné téma jako na těchto stránkách. Jsou to: http://www.semenareni.webnode.cz. Co si o tom myslíte vy?

  5. say thanks to a lot for your web site it helps a lot.|

Leave a Reply

Your email address will not be published.