KURZ: Potravinová bezpečnost a soběstačnost / Horka (u Olomouce)

Kurz pro ty, kdo chtějí dosáhnout alespoň částečné soběstačnosti v jídle, snížit svou závislost na průmyslově zpracované stravě a pojistit se proti dopadům ekonomické krize. Naučíte se, jak vypěstovat kalorické potraviny, jak z nich připravit pokrm, jak rozmnožit a vyselektovat kvalitní osivo a jak založit domácí semennou banku. Kurz se koná 3. – 5. listopadu 2017.

Kurz je zaměřen prakticky a jeho součástí je společná příprava kukuřičných a dýňových pokrmů.

Z obsahu kurzu:

  • Pěstování kalorických potravin. Jak vypěstovat, zpracovat a uskladnit kukuřici, dýně, fazole a brambory. Jaké existují druhy a odrůdy těchto plodin. Které z nich jsou nejlepší k jídlu a k domácímu pěstování. Kde a jak sehnat osivo/sadbu zajímavých odrůd.
  • Semenaření. Jak si tyto plodiny udržovat, vylepšovat a množit semenařením.
  • Domácí semenná banka. Jak ji vytvořit a jakým způsobem zpracovat semena pro dlouhodobé skladování.
  • Příprava půdy a zvládnutí plevele. Jak připravit pozemek k osetí. Jak se bez herbicidů vypořádat s plevelem na větších plochách. Práce s motykou a jak si při okopávání nezničit záda. Jak může plečka zvýšit efektivitu vaší práce.
  • Kukuřičná mouka. Mletí kukuřičných zrn, ukázka mlýnků, pečení chleba, příprava tortillas. Tahle část bude vyloženě praktická.
  • Dýňové pyré. Jak upéct dýni a co lze vařit z dýňového pyré. Pečení dýňového koláče. Další praktická část.
  • Společný oběd a večeře. Teplé jídlo z vlastnoručně uvařených plodin aneb co si uvaříme, to si i sníme.

Cílem kurzu je předat strategii potravinové bezpečnosti, vhodnou pro jednotlivce, domácnosti i komunity s omezeným množstvím času k posílení nezávislosti na průmyslově zpracovaných potravinách. Základní schéma je velice jednoduché:

Jde o to, že k zajištění osobní či komunitní potravinové bezpečnosti nemusíte být plně soběstační. Pro většinu lidí v naší společnosti to ani není možné zejména z časových důvodů. Stačí se udržovat v režimu částečné soběstačnosti a pouze v případě nutnosti “přepnout” na vyšší úroveň. V režimu částečné soběstačnosti si míru potravinové nezávislosti každý určuje sám dle svých aktuálních potřeba, dle své životní situace a množství volného času. Díky částečné soběstačnosti ušetříte peníze za nákup potravin a získáte zkušenosti nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti.

Semenná banka slouží jako dlouhodobý rezervní zdroj semen právě pro případ, že budete potřebovat z nějakého důvodu zvýšit svou míru soběstačnosti. Může dojít k prohloubení ekonomické krize, kolapsu ekonomiky, selhání zásobování, můžete přijít o zaměstnání a vyšší soběstačnost vám potom přijde vhod. Čím více lidí bude disponovat domácí semennou bankou, tím odolnější bude celá naše společnost proti nadcházejícím dopadům ekonomické krize a proti zdražování potravin.

Výhodou tohoto přístupu je také to, že pro jeho realizaci nepotřebujete vlastnit půdu. Můžete bydlet v bytě třeba někde v paneláku a přesto se samozásobit vlastními potravinami. Právě semenaření a domácí semenná banka Vám umožňí sbalit si svou zahrádku do jednoho malého kufříku a příští rok začít znovu třeba i na jiném místě. Takto si plně vystačíte s pronajatou parcelou. Roční pronájem hektarového pozemku, který může uživit až pět lidí, stojí podle lokality kolem 2000 Kč. Při částečné soběstačnosti přitom na jídle a osivu ušetříte mnohonásobně více peněz. Nebo se můžete domluvit s majitelem na platbě v naturáliích.

Každý účastník kurzu dostane zdarma vklad pro svou domácí semennou banku – semena následujícíh plodin:

  • Malované hory. Houževnatá odrůda moučného typu kukuřice, kterou lze u nás pěstovat i ve vyšších polohách. Dokáže plně nahradit jiné obiloviny.
  • Sweet Meat Oregon Homestead. Vynikající odrůda dýně vyšlechtěná Američankou Carol Deppe pro výtečnou chuť, tlustou dužninu a dlouhou skladovatelnost (ve spíži vydrží celý rok).
  • Dýně špagetová. Struktura dužniny této dýně se podobá špagetám. Vhodná jako příloha k jídlům.
  • Delicata ´Sugarloaf´. Odrůda miniaturní dýně s nasládlou chutí. Výborná pro výrobu dýňového pyré. Dokáže nahradit brambory.
  • Tykev libanonská. Letní typ dýně používaný k sušení.
  • Dvě staré odrůdy keříčkových fazolí. Odrůdy pěstované na suchá zrna i na sklizeň zelených lusků. Vhodné ke skladování, do polévek nebo na fazolovou pomazánku.

Kurz je mimo jiné obzvlášť vhodný pro lidi na bezlepkové dietě. Po jeho absolvování budete schopni vypěstovat a připravit stoprocentně bezlepkovou výživu složenou z kukuřičných, dýňových, fazolových a bramborových surovin.

Kdy: Kurz se koná o víkendu 3. – 5. listopadu 2017. V pátek registrace od 17:30, začátek v 18:00. Konec v neděli cca v 12:00.

Cena: Cena za jednoho účastníka je 2900 Kč. (V ceně není zahrnuto ubytování ani strava – s výjímkou společně připraveného sobotního oběda a večeře.) Investice do kurzu se vám během prvního roku vrátí v penězích, které ušetříte za nákup jídla. Každý další rok Vám může strategie potravinové bezpečnosti ušetřit několik tisíc. Jedná se tedy o výhodnou investici s velmi rychlou návratností.

Kde: Kurz bude probíhat v Horce nad Moravou na Sluňákově. Adresa: Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. Skrbeňská 669/70, 783 35 Horka nad Moravou.

Ubytování: Spát lze ve vlastních spacácích na zemi v přednáškové místnosti. Cena za jednu noc činí 80 Kč/osobu. Na Sluňákově si lze zarezervovat i samostatný pokoj. To si řeší a domlouvá každý účastník individuálně s personálem Sluňákova.

Strava: Stravu si zajišťuje každý účastník kurzu sám se dvěmi výjimkami sobotního oběda a večeře, kdy budeme jíst společně připravené “soběstačné” pokrmy. Pro individuální vaření je k dispozici kuchyňka s vařičem a rychlovarnou konvicí. Káva a čaj budou k dispozici. V Horce nad Moravou je restaurace, kam lze zajít na teplé jídlo.

Přihlášení a platba: Emailem na potravinovezahrady@centrum.cz nebo telefonicky na čísle 777 151 101 (stačí sms zpráva). Uveďte prosím své jméno, příjmení, email a telefonní kontakt. Místo Vám bude zarezervováno po uhrazení zálohy 500 Kč na účet: 2400209945 / 2010. (IBAN pro platbu ze Slovenska: CZ3520100000002400209945. BIC banky: FIOBCZPPXXX). Do zprávy pro příjemce prosím uveďte své jméno a příjmení, aby bylo možné platbu identifikovat. Kurzovné můžete uhradit i rovnou celé převodem na uvedený účet, nebo doplatit zbytek při registraci před začátkem kurzu.

Kurzovné lze uhradit také prostřednictvím služby Benefity poskytující zaměstnancům firemní benefity.

Lektor: Mgr. Marek Kvapil

Veškeré dotazy ohledně kurzu směřujte prosím na email: potravinovezahrady@centrum.cz, nebo mi můžete volat na mobil: 777 151 101.

REFERENCE OD ÚČASTNÍKŮ:

Martin Staník, který se kurzu zúčastnil v roce 2014, napsal o celé akci podrobný článek se spoustou fotek. Mrkněte!

2 Responses to KURZ: Potravinová bezpečnost a soběstačnost / Horka (u Olomouce)

  1. Pingback: co nabízíme resilience | resilience.cz

  2. Pingback: Jak si vypěstovat základní plodiny permakulturně a to nejen na Hané | Inspir.czInspir.cz