5 tipů, jak využít topinambury k jídlu a na zahradě

S topinambury je třeba zacházet obezřetně. Mohou zamořit pozemek. Nicméně při správném použití dokážou vylepšit permakulturní zahradu a navíc mohou přispět k pestřejší a zdravější výživě lidí i zvířat.

Na Slovensku jsou topinambury řazeny mezi invazivní rostliny a jejich pěstování je zakázáno. Problémy dělají zejména na poli, neboť při sklizni se nikdy nepodaří posbírat všechny hlízy. Při víceletém pěstování toho lze využít k obnově porostu další rok. Problémy nastávají při přechodu na jinou plodinu, kdy se z rostlin topinamburů stává úmorný plevel, jehož je obtížné se zbavit.

Takhle vypadá pole zaplevelené topinambury:

Zdá se mi proto rozumnější na pole topinambury nesázet. Ovšem na zahradách topinambury zdaleka nepředstavují takové riziko jako na poli. Během tří let, co je pěstuji na záhonech, se mi ani jednou nestalo, že by se vymkly kontrole. Podobně na brněnské permakulturní zahradě na Rozmarýnku s nimi, nakolik je mi známo, nemají problém.

Obr. výše: Topinamburová houštinka, Brno-Rozmarýnek.

Na zahradě je třeba počítat s tím, že se jedná o trvalku, která na zvoleném stanovišti může růst mnoho let. Zbavit se jí lze pečlivým vybráním veškerých hlíz. K čemuž by se dala dobře využít prasata, pro něž jsou topinamburové hlízy výtečným krmivem. Asi nejbezpečnější je udělat topinamburům samostatný záhon obehnaný ze všech stran trávníkem či jinou překážkou, kterou je pro rostliny obtížné zdolat. Potom je lze snadno udržet pod kontrolou.

Pěstovat se dají jako trvalka, kdy na záhoně rostou několik let, nebo klasická jednoletka na způsob brambor. První způsob se mi nedaří. Vždy druhý rok hlízy objeví hraboši a bezpečně je zlikvidují. To je mimochodem moje pojistka proti zamoření zahrady. Nezbývá mi tedy než každý rok změnit stanoviště a hlízy před žravými hraboši skrýt do jiné části zahrady.

Topinambury se množí vegetativně hlízami. Tady je postup, který používám při založení nového topinamburového záhonu. Od výsadby až po sklizeň:

Narozdíl od brambor se hlízy nedají moc dlouho skladovat, protože rychle vysychají. Nejlepší je nechat je pod zemí na průběžnou sklizeň na podzim a na jaře.

Dále uvádím několik praktických tipů, na co se dají topinambury použít. Cenné jsou jak jejich hlízy skryté pod zemí, tak nadzemní část v zelené i dřevnaté formě.

1) Zpestření stravy a dietní potravina. Někdy se mluví o tom, že topinamburové hlízy lze využít jako náhradu za brambory. Pokud používáme brambory jako kalorickou potravinu, potom je topinambury nahradit nedokážou.

Na rozdíl od stravitelného bramborového škrobu je zásobní látkou topinamburů inulin. Jedná se o nestravitelnou vlákninu, která prochází nezměněná žaludkem i tenkým střevem a teprve až v tlustém střevě je bakteriálně fermentována. To má často za následek zvýšené nadýmání, případně průjem. Což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Dělali jsme jednou na večeři topinamburové bramboráky a následně se dostavily zažívací potíže u všech členů rodiny. Průjem, plynatost a bolesti břicha. Takže s dávkováním topinamburových hlíz raději opatrně.

Obr. výše: Topinamburové bramboráčky. Nastrouhané syrové hlízy smíchané s vajíčkem smažíme na oleji.

Inulin má ovšem jinak velice příznivé účniky pro lidský organismus. Podporuje růst mikroorganismů příznivých pro člověka a zároveň omezuje růst patogenních mikroorganismů. Inulin snižuje glykemický index potravin a je tedy vhodný pro diabetiky. Syrové hlízy lze přidávat nastrouhané do salátu či do polévky. Syrové křupavé hlízy jsou stejně nakonec asi nejchutnější. Vařené mi příliš nechutnají.

2) Náhražka kávy. Z pražených topinamburových hlíz si lze vyrobit domácí kávu. Podobně jako z kořene pampelišky. Hlízy nakrajíme na malé kousky a za stálého míchání upražíme na pánvi. Správně upražené kousky hlíz jsou tvrdé a zbarvené do hněda. Nesmíme přepražit. Pokud připálíme třeba jen část várky, káva získá nepříjemnou pachuť. Upražené hlízy namelem v mlýnku na kávu a náhražka kávy je na světě. Topinamburový prášek nestačí zalét vařící vodou jako klasickou kávu. Je třeba ho ve vodě několik minut povařit na způsob melty.

Obr. výše: Příprava topinamburové kávy.

3) Větrolam. Topinambury jsou vysoké rostliny s velkými listy. Topinamburová houština tak může fungovat jako dočasný větrolam, který chrání zahrádku před větrem. Ideální je, když vítr vane ze severu a větrolam vede podél severní hranice zahrady. Vysoký porost topinamburů potom nebude vrhat stín na ostatní rostliny.

4) Zdroj biomasy. Topinamburové houštiny fungují jako lapače uhlíku, který je zakomponován v mohutných někdy až téměř čtyřmetrových stoncích. Všude, kde se na zahradě rozrůstají, dochází k uskladňování uhlíku, který v atmosféře způsobuje globální oteplování, zatímco v půdě často chybí a může ji v mnoha ohledech vylepšit. Dřevnaté stonky topinamburů lze naštěpkovat a použít jako mulč či zkompostovat. Nezdřevnatělé ještě zelené výhonky lze sklízet průběžně několikrát ročně za účelem mulčování.

Obr. výše: Tahle rostlina je dlouhá 3,7 m.

5) Krmivo pro králíky, drůbež a jiná hospodářská zvířata. Jaromír Kvaček z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně k tomu poznamenává následující:

“Z výživářského hlediska nemá topinambur dostatek využitelných základních živiny, ale má něco, co tento deficit jednoznačně vyváží. A tím je prebiotická vláknina inulin. Organismus s přísunem inulinu je vitálnější, má silnější imunitu, dokáže lépe využít živiny z dalších složek potravy a nezanedbatelným efektem je i nižší mortalita. Pokusy s úsušky hlíz topinamburu se prováděly zejména u brojlerů králíků, kuřat a kachen. Neméně zajímavý pokus byl uskutečněn ve Slatiňanech u vysokobřezích klisen starokladrubských koní, který dosavadní výsledky potvrdil a navíc se tento příznivý trend projevil i u narozených hříbat.” (Zdroj zde.)

Mohu potvrdit, že naší koze topinamburové hlízy chutnají. Ke krmení lze použít i zelené výhonky.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Nadýmají vás topinamburové hlízy? Žerou vám je hraboši? Zamořily Vám topinambury zahradu a nemůžete se jich zbavit? Co z nich vaříte? Pište do komentářů.

————————————————————————————————————————————————

O autorovi: Marek Kvapil zahradničí na svém pozemku na Hané. Organizuje a lektoruje kurzy
Design permakulturní zahrady a Základy potravinové bezpečnosti.

55 Responses to 5 tipů, jak využít topinambury k jídlu a na zahradě

  1. Prosba ... says:

    Poradí mi někdo kde bych sehnal sadbu topinambur ?

    • odpověď says:

      Zkus Gengel. My jsme si vyryli hlízy ze zplanělých topinambur v příkopě v oblasti Bludov-Mohelnice, ale až k Olomouci jsou jich příkopy plné. Žijeme ale v Jeseníkách, 650m.n.m., tak jsme vůbec rádi, že nám nepomrznou a máme něco na podzim do salátu. Na políčku je mám cca 10let a nikdy se nerozplevelily. U kamarádky v Brně jsem jedla topinamburu velkou jak menší řepa, ale u nás dorostou do velikosti ředkvičky :-) Nikde jsem nezjistila, zda je to odrůdou, nebo opravdu jen podnebím.

      • Marek Kvapil says:

        Myslím, že je to dané odrůdou. Na zahradě nám rostly plané topinambury, které neměly téměř žádné hlízy. Potom jsem začal pěstovat vyšlechtěné odrůdy a ty mají hlízy opravdu mnohem větší.

      • Topinambury says:

        Topinambury vytvárajú veľké hľuzy ak ich zvrchu obstriháte, teda tak ako každú rastlinu ak chceme mať veľké hľuzy. Nemali by pomrznúť aj keď majú plytké korene: dajú sa preto kopať aj v zime kým nie je zem zamrznutá a nezlomí sa vám rýľ. Tým že ich striháte, vytvárajú hustý porast ktorý sa dá tvarovať aj ako plot: pripomína bambus, je tvrdý, pevný.
        Ja robím v zime šalát z topinambur: očistím, najemno postrúham (ak robíte viacej, tak na mixéri), osolím, pridám ml. čierne korenie a octovú zálievku. Ale je veľa receptov napr. s mrkvou, kapustou, uhorkami, paprikou, dá sa experimentovať a vybrať si ten najlepší.
        Tiež ich pečiem v rúre k televízii: umyjem, osolím a v šupe ich upečiem na alobale alebo mastnom papieri. Sú rýchle hotové a chuťou pripomínajú cukínu na grile, takže sa dajú mlsať s jogurtovo-cesnakovo-kôprovým dipom.
        Tiež sa dajú očistené podusiť na masle a k pečenému mäsu podávať ako prílohu.
        Jarmila

    • topinambury says:

      Prodám topinambury – bezpečná inzerce a inzeráty zdarma

      Kontaktní email: petr.jiri@email.cz , telefon: 603739745

    • Topinambury says:

      Nabízíme topinambury na sadbu nebo na konzum (velikost hlíz).Cena 35 Kč/kg. Termín dodání prosinec 2013 – duben 2014 na dobírku nebo vlastní odběr.

      • Topinambury says:

        Dobrý den, potřebovala bych tak 10 kg. Můžeme se domluvit? Prosím o cenu a možnost odběru. Děkuji V. Zálešáková vladka.zalesakova@seznam.cz

      • topinambury sadba says:

        Dobrý den.Ráda bych si koupila sadbu topi namburů.Chtěla bych je vyzkoušet
        vypěstovat jen nevím kolik na sadbu vzít.Potřebovala bych menší záhonek.
        Děkuji Sosoiová

      • Topinambury says:

        Dobrý den, měla bych zájem o topinambury na sadbu i na jídlo, děkuji mnohokrát za odpověď.

      • zájem o koupi topinambur says:

        Dobrý den, mám zájem o pár kilo na konzum i sadbu. Prosím kontaktujte mne na mailu. Ivana Lorencová. Děkuji

        • topinambury says:

          Právě jsem se “zbavila” mnoha desítek kg topinambur. Ty pěstuji v několika exemplářích na Valašsku, v poměrně drsných podmínkách. I když letos nic moc zima nebyla. Výtěžek z několika rostlin je obrovský, určitě větší produktivita, než u brambor. NA podzim mi napište, pokud chcete a já vám za náklady poštovného pošlu sadbu a něco navíc. Platbu za to nechci, byla jsem letos ráda, že jsem po 10 kg rozdala, lidé tím tady krmí králíky a krávu. Bohužel, už je rozdáno a nasazeno, takže nemám co dát. Vařím si je, peču a jím za syrova. Mám je ráda, jsem diabetik a prý to prospívá. Jen mě hodně nadýmají, ale to se prý jen živí střevní bakterie a tak je to prospěšné. Zdravím a připojuji telefon 602425174, pokud budete chtít, tak na podzim volejte. Cibulcová

          • topinambury says:

            Dobrý večer,měl bych zájem o Vámi nabízené topinambury,mám zřejmě totiž ty plané…

          • Zuzana Straková says:

            Rada by som si od Vás kúpila topinambury na sadenie na jar. Ostalo Vám na predaj a poslala by ste mi ich aj na Slovensko?

        • Lenka Sojková says:

          Jestli máte ještě zájem o hlízy na sadbu – pár Vám jich zašlu – za poštovné. Lenka Sojková

      • Ludek Hubrt says:

        Rad bych objednal cca 5 kg na primou konzumaci i sadbu do terenu.Dekuji

    • topinambury says:

      Zdravím Vás,
      mohu několik kg topinambur prodat, používám syrové jako pomázánky a saláty
      Jana

    • Topinambury says:

      Napíš mi e-mail, pošlem ti pár hľúz na jeseň, ale som zo Slovenska. Pestujem ich aj keď sa považujú za inváznu rastlinu.

      • Evika says:

        Dobrý deň, som zo Žiliny a tiež by som si rada nasadila topinambury na záhradke. Môžete mi poslať niekoľko kusov na vysadenie?

    • Witanie says:

      Nám se jich urodilo dost,můžeme zaslat. Bližší domluva na mailu witanie@seznam.cz.

    • Anonymous says:

      Mam prebytecny cca jeden kybl a nevim co s nima. Pohybuju se v Praze a na Roudnicku….

      • Anonymous says:

        jsem z Prahy 6, ještě doma máme v lednici, ale určitě si jich pár ještě můžem vzít. Za kolik je prodáváte?

    • hynek says:

      Kazdy rok zacatkem dubna jsou dostupné hlízy topinambur na
      Hlízy a výrobky z topinambur, jinak celorocne je k prodeji většina výrobků z topinambur.

    • Anonymous says:

      Dnes jsem je koupila v Kauflandu.

  2. k článku says:

    Děkuji za inspiraci, článek je super! KAfe jsem neznala, určitě ho vyzkoušíme!

  3. Topinambury says:

    Topinambury jsme pěstovali letos poprvé a tento týden sklidili první kyblík hlíz – takže o zamoření není zatím možné mluvit, ale naši jílovité zemi pobyt topinambur svědčí – je krásně kyprá a sypká, takže pokud nám hlízy přes zimu neobjeví hrabošii, tak topinambury na jaře určitě rozsadíme na větší kus plochy. Pokud má někdo recepty, jak topinambury v kuchyni zpracovat kromě již zmiňovaných bramboráků a kávy – budu ráda.

  4. Anonymous says:

    Dobrý den, tak u nás jsou topinambury “víceletka”. Na podzim je nechávám na pokoji, pouze po okrajích vyrývám hlízky k jídlu. Kávu jsem neznala a určitě vyzkouším, jinka mi chutnají pouze syrové – do salátů nebo jen tak chroupak. Jsou výborné pro diabetiky (právě jako náhrada brambor, kvůli glykemickému indexu). Vynikající jsou přemrzlé – nechám je v zemi a pokud se v zimě oteplí a jdou vyrýt, není nic lepšího. Velmi špatně se skladují, proto se nám tohle osvědčilo nejvíce. Nijak zvlášť se neposunují, pokud vyryji hlízy, další rok vyroste pár stvolů a pak už nic. Sadbu jsem dostala před 20 lety od tety, loni jsem je našla při objednávání bylinek ve známém internet.zahradnictví. Tyhle nové měli kulatější hlízy, ale chutnají mi asi víc naše původní. Chuť připomíná čerstvé lískové oříšky. Mimochodem i krásně kvetou – jako malé slunčnice.

  5. Jaroslav Škývara says:

    Zdravím, jen malou poznámku k “potlačení” rozrůstání. Při pěstování bambusu se dobře osvědčilo zasazení do betonové skruže. Já vím, nezní to moc permakulturně, ale je to účinné. Mějte se

  6. Nakladačky says:

    Zdravím všechny,
    nedávno jsem ochutnala topinambury ve sladkokyselém nálevu a la okurka a bylo to výborné. Od té doby sháním velkohlíznáče, na mrňousy jsem líná.
    Dana

    • Marek Kvapil says:

      Čištění hlíz je dost pracné. Chtělo by to sehnat nějakou odrůdu s co nejpravidelnějším tvarem a s minimem hrbolků a záhybů. Věřím, že nakládané topinambury můžou být velice chutné. To se bude muset vyzkoušet:-) Díky za tip.

      • Topinambury says:

        Aj ja vyskúšam v kyslom náleve, určite to bude dobrota. Ak v roku 2014 nebude rok vhodný pre uhorky, topinambury to istia.
        Jarmila

  7. Anonymous says:

    Topinambury opečené v popelu ohníčku jsou výborné, ale až na to nadýmání.

  8. katka says:

    ja je pouzivam nastrouhany nebo nakrajeny do vsech zeleninovych smesi i syrove do salatu

  9. Anonymous says:

    Letos jsme je poprvé zkusili k jídlu a nijak nás nenadchly. Zůstaneme u brambor a dýní.

    • Marek Kvapil says:

      Jasně, chuťově ani kaloricky bramborům ani dýním konkurovat nemohou. Beru je spíš jako doplněk stravy. Jednu výhodu ale přece jen mají, totiž značnou produkci biomasy pro kompost.

    • Topi lover says:

      Lidi často dělají tu chybu, že je upravují tepelně nebo čekají, že budou chutnat jako brambory – potom (kdo není zvyklý) ta podivně nasládlá rozblemcanina může být zklamání. Zkuste je nasyrovo (třeba na plátky, přidat sekané vlašáky, kvalitní olivový olej, sůl, pepř). Samy o sobě mají nasyrovo chuť, která mi připomíná oříšky s mrkvovitou chřupavostí. Takhle jsme schopní jich spořádat mísu. Anebo fakt pečené v troubě nebo na oleji. Znám lidi, co si odšťavňujou zeleninu ze zdravotních důvodů a přidávaj si k ní právě topinambury, aby to bylo chutnější. Rozhodně je to plodina, co si zaslouží víc experimentování v kuchyni, když se tak snadno pěstuje, poroste vám i pod stromy v polostínu a skutečně slouží i jako opora pro fazole. Taky jsem četla, že z listů se dá vařit špenát, o nakládání a la okurky nemluvě :)

  10. topinambury says:

    dobrá opora pro fazole

  11. Anonymous says:

    Před časem jsme chodili na topinambury do “divočiny”. Vyrýpávavali jsme planě rostoucí, tady po Brně jich roste v zanedbaných oblastech spousta. Tyhle divoké byly malé, podlouhé, ale mě nadchly svou chutí. Nadšeně jsem vysadila na zahradu jakousi vyšlechtěnou odrůdu s většími kulatějšími plody, ale potvrdila jsem si opět, že není nad druhy nepříliš šlechtěné. Ty nové jsou velké, taky chutné jaké oříšky, ale my jsme po nich jako BALÓNY. Ty divoké nás nafukovaly minimálně. To, co nám teď roste na zahradě zhruba o půl kilometru dál od těch divokých, máme už jen na okrasu a pro kozy.

  12. topinambury says:

    dobry den pratele bajecna rostlina ne nejim je jen se kocham jejich půvabem a krasou podzimnich slunecnicek jako zastena proti severnimu vetru se také osvedcily ještě lepci efekt je ze zastinily kysely oblicej mého souseda a me se vždycky když mrknu tim smerem vyskoci usmev na rtech při pohledu na ty krasne a bujne rostlinky jako maladec jsem je konzumoval v sirovovem stavu na chut uz si nevspominam jen vim ze stejne ty chute mela i srnci zver a vždycky po nich pomlaskávala také ty policka fungovala jako schovka pro nase detske hradky bylo by dobře aby se tato plodina opet rozšířila v naší prirode hlavne myslivci by měli tuto kulturu propagovat furd jenom mackaji kohoutky a zvere ubiva a tak topinky jak se jim taky lidove rikavalo by rozhodne prispeli k prirozene ochrane a rozmnozovani zvere co se tyce konzumu zkusim kaplickou cmundu asi nepredci ale to vůbec nevadi to ze je to super rostlina o tom nemůže byt pochyb vy se mejte pekne a rad bych jen vedel kolik vydrzi mrazu myslim tim stupnu nerad bych ji vykopaval jako ty zlobive jiriny s pozdravem j p

  13. Dominik says:

    Dobrý deň. Zamýšľal som sa nad novým využitím topinambur. Na jar chcem urobiť nasledovný pokus.

    Rozdelím si 20 árové políčko na štytri 5arové menšie políčka. Na každé z nich vysadím topinambur. O rok keď vyrastú a v zemi už budú rozvinuté hľuzy. Pustím do jedného tohto ohradeného políčka jedno prasa, ktoré sa bude živiť týmito topinamburmi. Pri vyberaní hľúz bude zem preorávať rypákom, taktiež hnojiť. Nakoniec z nej urobí zrýľovanú parcelu pripravenú na výsadbu.
    Keď všetko skonzumuje, pustím ju do druhej ohrádky. Tam zatiaľ bude robiť to isté čo v prvej. Z štvrej neporušenej vykopem zopár hľúz a presadím ich do tej prvej prasaťom zryľovanej záhradky aby tam znova narástli topinambury.
    Keď skonzumuje druhú časť (medzi tým už hľuzy pomaly rastú v prvej), vysadím opäť zo 4 záhradky topinambury do 2 zryľovanej časti. Keď bude spotrebovaná aj tretia časť budem dúfať, že vo štvrtej je ešte dostatok hľúz pre prasa. Taktiež zo všetkých troch doplním topinambury do 3. Na jeseň sa prasa zabije a dosadí sa posledná 4 záhradka.

    Myslíte, že je topinambura dosť výživná pre prasa? Alebo ho bude treba dokrmovať? Mohol by tento samovykrmovací systém podľa vás fungovať?

    S pozdravom Dominik J.

    • Marek Kvapil says:

      Dobrý den,

      člověk by čistě jen na topinamburách nepřežil, protože pro něj nejsou kalorickou potravinou. U zvířat je tomu zřejmě podobně – viz citace pod bodem č. 5.

      Takže bez přikrmování to asi nepůjde. K tomu, co popisujete, by asi byly vhodnější brambory, které jsou výtečným zdrojem kalorií.

      Zajímavým zdrojem krmivem pro prasata je stará odrůda jabloně strýmka, jejíž opadaná jablka přežijí na zemi zimu a na jaře je potom prasata ještě mohou konzumovat.

  14. HEXE says:

    Dobry den, asi píší pozdě ….nemá někdo ještě na sadbu chtěla bych to vyzkoušet podél plotu cca 50m jako živí plot i ke konzumaci. Mám dítě diabetika. Děkuji Ostrava Pivońková tel.:775020107

  15. Lukas says:

    zdravim vsechny,

    Nevite nekdo prosi jak a jestli vubec je mozne susit topinambury k jidlu?
    Dekui…

  16. Anonymous says:

    Topinambury mám minimálně 16-tou sezonu. Dnes jsme je byli kopat. Zaplevelili nám již notnou část zeleninové zahrady. Za rok a půl se dostali trávníkem tak 5 metrů od pole. Z místa, kde byli před 16 lety se stal často sekaný trávník a sekačce trvalo víc než 6 let, než si s nimi poradila.. Z naší jílovité země je nemožné vybrat všechny, takže je každý rok bezpečně zasázeno pro příští sezonu :) . Co se týká zdravotních problémů po konzumaci, tak jsem u nás žádné nezaregistrovala. Je však pravda, že pokud je používám tepelně upravené, jsou většinou říznuté bramborami, navíc s kořením.. Bramboráky s topinamburami jsou stejně jako s cuketou šťavnatější. Velký úspěch měly francouzské brambory opět nastavené topinamburou.. Zvířata taky mlaskají. Slepice a ost. drůbež je dostávají jak syrové, tak vařené do míchanice. Ovce a králíci chroupou hlízy i nať. Zájemcům z okolí Litoměřic mohu nabídnout pár hlíz na sadbu. Marcela

  17. Ana says:

    Teda, docela se divím, že vám nechutnají. Já je docela zbožňuju, když mám málo cibule, smažím místo cibulky topinambury, opečou se do něčeho oříškoidního. Rozmixovaný polívky dělá speciálně hladký a krémový.

  18. Eva says:

    Přečetla jsem všechny příspěvky ale nenašla jsem ,co jsem hledala. Ráda bych věděla, proč mi ani jednou za celých šest let, co je mám, nevykvetly. Původně jsem si je totiž pořizovala pro jejich krásné květy a vysoký vzrůst. Poradí mi někdo, co je špatně?

    • Marek Kvapil says:

      Pro topinambury je u nás příliš krátká sezóna. V chladnějších oblastech nemusejí vůbec vykvést. A když vykvetou, tak jen krátce na podzim, ale semena už vytvořit nestihnou. Proto se u nás množí jen vegetativně.

  19. Katka says:

    Vařené nás neoslovily. Nejraději je máme pečené. V mističce smíchám trochu olivového oleje, utřený česnek a nasekaný tymián, saturejku nebo rozmarýnu, vůně a chutě se v oleji spojí akorát, když je potřeba. Plech lehce navoním olivovým olejem (lze samo jakýmko-li), topinambury omyju a nakrájím na měsíčky. Připraveným mazáním potřu topinambury z vrchu, lehce osolím a dám péct do předehřáté trouby. Dle velikosti a stáří hlíz to trvá zhruba 25 – 35 minut, cca na 160 st.C. Výsledek je uvnitř měkká ale ‘nerozblemcaná’ dužina, pevná zatažená slupička a vynikající chuť. Většinou peču půl plechu topin a půl plechu brambor, nemůžeme si totiž vybrat, co nám chutná víc a chceme obojí. K tomu máme rádi okurkový salát se zakysanou smetanou nebo pstruha na másle :-)
    A nebo klidně také obojí…

  20. Jana Kášová says:

    nejlepší jsou v syrovém stavu,ale extra jsem pro sebe vymyslela :zázvor,tuřín a topinabur nakrájený na plátky rychle opražený na másle nemá chybu.Přemýšlým ještě o kandovaném spolu s ananasem.Co tomu říkáte?
    JANA

    • Elwíra says:

      Topinambur opravdu jíst menší množství, pak se nadýmání nekoná. Já je i suším, jsou skvělé – nastrouhat na jemné plátky a do sušičky jen tak nebo zkusit ochutit dle libosti. Do každého jídla jen přidat. Našla jsem firmu, která z toho dělá všechno možné – marmelády, šťábvy, sirupy, chipsy, bonbony atp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>