Jak skladovat semínka, aby vydržela co nejdéle?

Semínka jako veškeré živé organismy stárnou, ochabují a umírají. Postupně ztrácejí klíčivost. Rychlost tohoto procesu můžeme ovlivnit tím, jak a kde semena uložíme.

Někteří z Vás, milí čtenáři, se ptáte, jestli Vám semínka objednaná z Katalogu permasemínek vydrží doma do příštího roku. Mohu Vás ujistit, že vydrží. Většina semen dokonce vydrží déle. Některá mohou vydržet i přes deset let. To vše za předpokladu, že je správně uložíte.

Jak na to se dozvíte v tomto článku.

Foto: Semena fazolí, dýní, okurek a hrachu.

Podmínky správného uložení semen

Aby si semínka uchovala klíčivost co nejdéle, skladujeme je v suchu, chladu, temnu a ve stálých podmínkách. Nejdůležitější z toho jsou sucho a chlad.

Vlastní semena před uložením dobře vysušíme (koupená většinou sušit nemusíme) a vložíme do dobře těsnícího obalu, který je zabezpečí před vlhkostí z okolního prostředí. Osvědčily se mi například plastové sáčky se zipem nebo sklenice se šroubovacím uzávěrem. Obal se semeny uložíme na co nejchladnější místo se stálou teplotou. Například do suchého sklepa, do spižírny nebo prostě do nejchladnější místnosti doma. Optimální teplota pro skladování semen je 0 – 10°C. Můžeme využít i ledničku, která má výhodu opravdu stabilní a nízké teploty. Semena v lednici musí být ale dobře chráněná před zvlhnutím!

Jak dlouho semínka vydrží?

Záleží na druhu. Veškerá semena, jak postupně stárnou, ztrácejí klíčivost. Každým dalším rokem vyklíčí méně a méně semen, až v určitém okamžiku nevyklíčí žádné. Semínka různých druhů si podržují klíčivost různě dlouho. Některá vydrží jen rok či dva, jiná desítky let. V zásadě se rozlišují čtyři skupiny semen podle doby, po jakou si udržují slušnou míru klíčivosti. Následující údaje přebírám z knihy The Manual of Seed Saving:

  • Velmi citlivá semena. Vysévají se hned či jen několik měsíců po sklizni. Patří sem pažitka, česnek, pór, cibule (velmi citlivá až krátká životnost), pastinák, černý kořen, krabilice hlíznatá.
  • Semena s krátkou životností. Udržují si slušnou míru klíčivosti po dobu dvou až tří let. Patří sem mrkev, celer (krátká až střední životnost), sladká kukuřice (krátká až střední životnost), fenykl, špenát.
  • Semena se střední životností: Udržují si slušnou míru klíčivosti po dobu čtyř až pěti let. Patří sem fazole, čekanka, salát, hrách, paprika (střední až dlouhá životnost), ředkvička, mangold, řepa.
  • Semena s dlouhou životností: Udržují si slušnou míru klíčivosti i po více než pěti letech. Patří sem brukvovitá zelenina, okurka, lilek, meloun, lebeda, tykve (dýně, cukety), rajče.

Foto: Semena papriky, okurky a melounu jsou velice odolná. V dobrých podmínkách vydrží pět i více let.

Jak uchovat semínka živá déle než deset let?

Úplně nejdéle vydrží semena zmražená při teplotě -18°C. Tak se skladují v genových bankách. Zmražená semena většiny druhů vydrží přinejmenším deset let, některá ale i přes dvacet let. Doma si tak můžete v mražáku vytvořit svou vlastní semennou banku, která Vám umožní zálohovat si různé odrůdy a zároveň poslouží jako rezervní zdroj semen na horší časy.

Aby zmražení semena nepoškodilo, je důležité osivo dobře vysušit. Například v elektrické sušičce na ovoce při teplotě maximálně 35°C. Vyšší teplota může semena poškodit. Nebo lze k sušení použít pohlcovač vlhkosti silikagel.

Foto: Semena uskladněná ve spižírně.

Označování semen

Při ukládání semen z vlastní produkce bychom neměli zapomenout označit si každý obal štítkem se základními údaji. Obvykle stačí uvést druh, název odrůdy a rok, kdy bylo osivo vypěstováno, abychom věděli, jak stará jsou semena a zda třeba nejsou již na hranici své životnosti. Pokud jsou, měli bychom semínka co nejrychleji vyset a namnožit.

——————————————————————————————————————————————————

O autorovi: Marek Kvapil zahradničí na svém pozemku na Hané. Testuje odrůdy v neprůmyslových podmínkách a prodává permasemínka. Je lektorem a organizátorem těchto kurzů: Semínkový kurz / Design permakulturní zahrady.

6 Responses to Jak skladovat semínka, aby vydržela co nejdéle?

  1. Barbora says:

    Dobrý den, Marku,

    děkuji za inspirativní článek a vůbec za celé tyto stránky a Vaši činnost. A také za semínka – přišla obratem po zaplacení, všechna vzorně vyklíčila a zdá se, že se rostlinám daří zatím dobře. Snad se budu na podzim moci podělit o zkušenosti s pěstováním vašich odrůd na Křivoklátsku 🙂

    Srdečně zdraví Barbora

    • Marek Kvapil says:

      Díky,

      jsem rád, že Vám všechna semínka vzešla.

      Za Vaši zkušenost s pěstováním našich odrůd na Křivoklátsku budu velice rád, určitě se ozvěte.

      Pokud byste poslala i nějaké foto, bylo by to skvělé…

  2. Václav says:

    Jsou nějaká semínka (na světě), která se nesmí zmrazit??

  3. Lenka Hermanová says:

    Dobrý den, Marku,
    Chtěla bych se Vás zeptat, zdali máte zkušenost se sbíráním semen z růžičkove kapusty (mám nehybridni). Začíná mi kvést jak hlava na vrcholku rostliny, tak i jednotlivé růžičky, tak nevím, co ponechat na semeno, z čeho pak pozbírat…
    Předem Vám moc děkuji!
    Lenka

  4. brenda says:

    Nice one, i must say this is very easy and easy to understand. Just keep posting, you are doing an incredible job.

  5. Anonymous says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na uskladňování semen. Mám je (bohužel) od podzimu v pokojové teplotě ( divoká rajčátka a ačokči, Vím teď, že to bylo špatně, že měla být v chladnu. Mám je tedy ještě dát na chvíli do chladna ? Má to ještě smysl ? Děkuji mnohokrát za odpověď. Majka

Leave a Reply

Your email address will not be published.